ok..gastrik datang lagi.......
penyakit gastrik adalah berpunca daripada amalan tabiat
makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikuti
waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul
11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00,
kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai
pukul 4.00 petang belum makan tengah hari.
Apabila amalan ini diteruskan untuk
tempoh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit
gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih
diteruskan, insyaAllah dalam tempoh 2 tahun lagi, orang ini akan
mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser
perut.
Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini
akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan
nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum
minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan
cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat
kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan
yang bercuka.
Makanan yang dilarang :
1. minuman berasid
Kepada yang suka minum orange juice, air limau nipis atau air asam jawa, disarankan agar mengurangkan pengambilan minuman ini. Memang ia kaya dengan vitamin C
tetapi ia juga kaya dengan asid yang bakal buat dinding perut anda jadi
nipis, selembut sutera… Jika nak minum juga, pastikan anda telah makan
di waktu prime anda iaitu pagi, tengahari dan malam. Makanan yang
berasid pulak ialah makanan yang biasanya mengandungi cuka seperti acar
dan sebagainya. Ini memang sumber terbaik untuk asid.. sekali kena pasti
berguling…
2. Makanan pedas
makanan pedas dilarang sama sekali. nanti perut tak pasal-pasal meletup..huhuhuhu
*sakitnyer klau gastrik datang..tapi sakit hati lagi.lagi.lagi.lagi sakitttttttttttttttttttt..................
No comments:
Post a Comment